9 eenvoudige manieren om jouw immuniteit te boosten
De vakantie is bijna achter de rug. Velen onder ons zijn reeds aan het werk. Maar vanaf volgende week start ‘the real life’ nu echt. Hollen van hot naar her is de daily struggle van velen. En dit gaat maar al te vaak gepaard met stress. En zoals je wellicht weet kan stress het immuunsysteem ondermijnen.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we komende periode zonder kleerscheuren doorkomen?
Ontdek deze 9 eenvoudige manieren om jouw immuniteit te verhogen:
-
Een volwaardige voeding met veel voedingsstoffen.
Ons immuunsysteem is afhankelijk van voedzame helende voedingsmiddelen om goed te kunnen functioneren. Gezien heel veel mensen tekorten hebben, moeten we ons allemaal concentreren op het verbeteren van de kwaliteit van onze voeding.
Groenten vormen de basis van een voedzaam dieet. Ze bieden zoveel immuunondersteunende voedingsstoffen zoals vitamine C (rode paprika, broccoli en spinazie) en carotenoïden (wortelen, zoete aardappelen en boerenkool). Streef naar twee porties fruit en acht of meer porties groenten per dag! (Een portie is een halve kop.)
Bessen, noten en zaden zijn ook voedzame krachtpatsers die niet in jouw voorraadkast mogen ontbreken.
-
Geraffineerde suikers zoveel mogelijk mijden.
Studies hebben aangetoond dat geraffineerde suikers uw immuunsysteem urenlang na inname kunnen onderdrukken. Door deze suikers te beperken, kan uw immuunsysteem beter functioneren en verbetert uw algehele gezondheid.
-
Voldoende eiwitinname.
Eiwitten zijn essentieel voor de immuunfunctie.
Zet van tijd tot tijd dierlijke eiwitten zoals wilde zalm en verse biologische eitjes op het menu.
Plantaardige eiwitten (peulvruchten, noten / zaden) zijn voldoende als ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Probeer eens tofu en tempeh, deze bevatten hoge eiwitconcentraties. Ook linzen en bonen kunnen hier een handje helpen!
-
Veel knoflook, ui, gember en kruiden.
Knoflook, uien en hartige kruiden zoals kurkuma passen uitstekend bij soepen en groentegerechten, maar ook bij bonendips en sauzen. Gebruik verse gember in je smoothies of thee, samen met citroensap of citroenschil. Deze bieden sterke antimicrobiële eigenschappen.
-
Gefermenteerde voedingsmiddelen om het microbioom te ondersteunen.
De darmen spelen een essentiële rol in onze immuniteit en fungeren als een barrière tegen vele soorten ziekteverwekkers. Eet zuurkool, kimchi, miso, tempeh, ongezoete yoghurt en kefir om diverse en overvloedige bacteriepopulaties te ondersteunen die je microbioom gezond houden.
Probiotica supplementen kunnen hierbij helpen!
-
Vloeistoffen, vooral warme vloeistoffen.
Het consumeren van voldoende vocht ondersteunt alle lichaamsfuncties, inclusief het immuunsysteem.
Drink kruidenthee zoals gember en kurkuma-thee. Houd altijd een fles gefilterd water bij u. Vermijd geconcentreerde vruchtensappen en gezoete dranken, omdat het suikergehalte schadelijk is voor het immuunsysteem.
-
Voldoende slaap.
We weten allemaal dat slaap het lichaam herstelt en geneest. Zonder voldoende slaap is een optimale immuunfunctie bijna onmogelijk! Kom in een beter ritme en ga eerder naar bed, met als doel zeven tot acht uur per nacht te slapen.
Het is ook erg nuttig om gedurende de dag een aantal ontspannings- en ademhalingstechnieken toe te passen om stress te verminderen en de geest te laten rusten!
-
Regelmatige lichaamsbeweging.
Milde tot matige lichaamsbeweging (ongeveer 30 tot 45 minuten) helpt het immuunsysteem te ondersteunen. Vermijd overmatige inspanning, zoals training voor uithoudingsvermogen, wanneer u zich uitgeput voelt. Dit zal uw immuunsysteem verlagen.
-
Meditatie en yoga.
De onderzoeken zijn duidelijk: verhoogde stressniveaus verhogen de vatbaarheid voor virale infecties. In één onderzoek kregen vrijwilligers verkoudheidsvirussen in hun neusholtes. Alleen degenen die hoog scoorden op de stressvragenlijst bezweken. Dit is hét moment om te leren mediteren, yoga te doen, te genieten van een lekker warm bad, diep te ademen, thuismassage te beoefenen,...